Strona główna  | FAQ  |  Szukaj  |  Użytkownicy  |  Grupy   |  Rejestracja  |  Profil  |  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  |  Zaloguj

 Natywne Kolory w rozdziale Black Mesa East Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Boxumaster
Świeży Headcrab



Dołączył: 28 Mar 2016




PostWysłany: Pon Mar 28, 2016 23:29 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Witam. Ostatnio postanowiłem przegrać jeszcze raz Half life 2. do rozdziału black mesa east grafika była ok ale tylko jak wczytał się ten rozdział kolory się odwróciły tzn. zamiast ciemnego jest jasny i tak dalej. Nie wiem co się stało. Mój sprzęt: Procesor Pentium dual core e5200 2.50 Ghz . 3gb ramu Karta graficzna nvidia geforce 8500gt 512mb Płyta główna gigabyte ga-g31m-s2l Zasilacz no-name 350w System Windows 10 Home 64bit. na poprzedniej karcie graficznej radeon hd 5770 1gb ddr5 i zasilaczu no-name 450w wszystko chodziło bez problemu. nie mam lagów w grze . tu screen jak wygląda gra w tym rozdziale: https://zapodaj.net/89a126796de9d.jpg.html
O dziwo rozdzielczość mam poprawną 1280x1024 ale z dopiskiem native, niestety nie pamiętam czy na poprzedniej karcie graficznej ten dopisek był. Jak to naprawić?
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćWyślij email
marcinoz97
Stary Headcrab



Dołączył: 26 Wrz 2011
Skąd: mam to wiedzieć?

Steam ID: Meowchin

PostWysłany: Wto Mar 29, 2016 00:00 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

No niestety, jakby nie patrzeć 5770 to karta dużo mocniejsza od 8500. Co do buga - nie wiem czy mam rację, ale to chyba częsta Source'owa przypadłosć na niższych ustawieniach graficznych. Sprawdź spójność plików gry, zainstaluj najnowsze sterowniki do grafiki. Moje wątpliwość budzi też używanie 64-bitowego W10 na takim kompie. Ja bym pozostał na XP Język
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Boxumaster
Świeży Headcrab



Dołączył: 28 Mar 2016




PostWysłany: Wto Mar 29, 2016 00:13 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

@up
Na jak miałem jeszcze poprzednią kartę graficzną to system miałem ten sam a tego błędu nie było. co do niskich ustawień w grze. według mnie gra nie chodzi na niskich a na średnich lub wysokich. Ustawienia mam wszystkie ustawione z gwiazdkami czyli zalecane: rozdzielczość 1280x1024 (native) Proporcje ekranu: 4:3 Tryb wyświetlania pełny ekran Jasność: 2.2 Detale Modeli: Poziom wysoki* Detale Tekstur: Poziom Wysoki*
Detale Shadera: Poziom wysoki* Detale Wody: Zaawansowane* Detale cieni: Poziom Wysoki* Korekta Kolorów: Włączone* Tryb antyaliasingu: Brak Tryb Filtrowania: Anizotropowe 2x* Czekaj na synchronizację Pionową: Wyłączone* Motion Blur: Włączone* Pole Widzenia: Max Renderowanie wielordzeniowe: Włączone* High Dynamic Range: Brak Użyj efektu Bloom jeśli to możliwe: nie zaznaczone Poziom Programowego DirectX: DirectX 9.0 Poziom Sprzętowego DirectX: DirectX 9.0+ Rozszerzenie Windows Aero: Włączone* Raczej nie są to niskie ustawienia graficzne. Sterowniki mam najnowsze. Spójność plików gry nie pomogła
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćWyślij email
YaSiEk
Dojrzały Headcrab



Dołączył: 10 Sty 2009
Skąd: Wrocław

Steam ID: yasiek89

PostWysłany: Czw Mar 31, 2016 09:18 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Rozdzielczość natywna to taka, która jest dopasowana odpowiednio do twojego monitora. W zależności ile wyświetlacz ma cali to rozdzielczość natywna dla każdego z nich może być inna. Dlatego też na monitorku 15 calowym nie będziesz miał rozdziałki domyślnie full HD (co nie znaczy, że takiej sobie nie można ustawić). Co można by zrobić:
1) zaktualizować sterowniki (nie tylko do grafiki)
2) zaktualizować DirectX
3) zaktualizować system (Windows Updates)
4) nie sugerować się proponowanymi przez grę ustawieniami z gwiazdką - zmienić rozdzialkę na inną/pobawić się ustawieniami
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autoraNumer Gadu GaduTlen komunikator
Pieróg
Stary Headcrab
Ostrzeżenia: 2


Dołączył: 19 Sie 2009


Steam ID: rozpierog

PostWysłany: Czw Mar 31, 2016 10:30 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

YaSiEk napisał:
W zależności ile wyświetlacz ma cali to rozdzielczość natywna dla każdego z nich może być inna. Dlatego też na monitorku 15 calowym nie będziesz miał rozdziałki domyślnie full HD

Wybacz ale śmiechłem. Natywna rozdzielczość nie ma nic wspólnego z ilością cali, tylko z rozdzielczością matrycy wsadzonej do monitora. Mogę ci pokazać ekran 5 calowy z natywnym 1440p

_________________
Image
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autora
YaSiEk
Dojrzały Headcrab



Dołączył: 10 Sty 2009
Skąd: Wrocław

Steam ID: yasiek89

PostWysłany: Czw Mar 31, 2016 11:27 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Fakt, źle napisałem. Niektóre smartfony są akurat takim przykładem, gdzie rozdzielczość jest większa niż 1080p.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autoraNumer Gadu GaduTlen komunikator
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Forum działa na skrypcie phpBB © 2001-2007 phpBB Group :: Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)