Strona główna  | FAQ  |  Szukaj  |  Użytkownicy  |  Grupy   |  Rejestracja  |  Profil  |  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  |  Zaloguj

 XP i 7 na jednym komputerze Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Magpie
Gonarch



Dołączył: 02 Maj 2007
Skąd: Stroggos



PostWysłany: Sro Sie 21, 2013 21:02 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ostatnio mam problem z grami na 7, bo w co bym nie grała to po pewnym czasie wyskakuje mi bsod. Po prostu mam stary komputer, który nie jest w stanie w pełni wykorzystać możliwości 7. Ale nie chcę rezygnować z tego systemu, bo mi się spodobał (w codziennym użytkowaniu nie mam z nim problemów). Idąc za namową kilku osób z forum postanowiłam zainstalować równolegle XP i używać go tylko do gier.
Ktoś pisał, że instalacja jest prosta - najpierw instaluje się XP, następnie 7, który zainstaluje się obok i potem przy włączeniu kompa wybiera się z listy który Windows ma się uruchomić, tak?
Zastanawiam się jednak co zrobić ze sterownikami do płyty gł, karty graficznej itp. Czy na XP muszę je zainstalować osobno i czy przez to sterowniki z XP nie pogryzą się z tymi z 7? O czym jeszcze należy wiedzieć stawiając XP obok 7?
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Sorcerer
Najstarszy z Headcrabów



Dołączył: 15 Maj 2007
Skąd: Gallifrey

Steam ID: - Sorcerer -

PostWysłany: Sro Sie 21, 2013 21:10 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Przede wszystkim na dwóch rożnych dyskach (logicznych bądź partycjach) muszą być. Inaczej się nie da.

_________________
Image

Wędruję ku tęczy przez czas i przestrzeń. Uśmiechnięty
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autoraNumer Gadu Gadu
Elektryk
Headcrab pod napięciem



Dołączył: 26 Sty 2009
Skąd: Świętochłowice

Steam ID: elektryk91
Xfire: wywalcie tą rubrykę bo Woozie tak każe!
PostWysłany: Sro Sie 21, 2013 21:55 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Sterowniki na pewno należy zainstalować osobno i nie, nie powinny się pogryźć. Zainstalowany sterownik nie modyfikuje urządzenia zazwyczaj także jego instalacja w jednym systemie będzie zupełnie niewidoczna dla drugiego systemu.

_________________
Chcesz być zawsze na bieżąco z wiadomościami o Valve?
http://www.facebook.com/encyklopediaborealis
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autoraNumer Gadu Gadu
Sorcerer
Najstarszy z Headcrabów



Dołączył: 15 Maj 2007
Skąd: Gallifrey

Steam ID: - Sorcerer -

PostWysłany: Sro Sie 21, 2013 22:38 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Za to można dla wygody ustawić sobie wspólne Dokumenty, Pobrane i inne tego typu.

_________________
Image

Wędruję ku tęczy przez czas i przestrzeń. Uśmiechnięty
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autoraNumer Gadu Gadu
Magpie
Gonarch



Dołączył: 02 Maj 2007
Skąd: Stroggos



PostWysłany: Czw Sie 22, 2013 11:13 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dziękuję za odpowiedzi.
A czy Steama będę musiała instalować dwa razy? Bo chciałabym mieć go na XP do gier i na 7 jako komunikator.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Kriss
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 4


Dołączył: 22 Paź 2009
Skąd: Z dziury czasoprzestrzennej.



PostWysłany: Czw Sie 22, 2013 11:44 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Przenosiłem Steam między XP i Win7 i nie było najmniejszych problemów z normalnym odpaleniem go z exeka.

_________________
Image
ClassicGOD napisał:
770 i DSUB.... lal bym cie kablem zasilania pcie az by ci te pomysly ze lba wylecialy.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Elektryk
Headcrab pod napięciem



Dołączył: 26 Sty 2009
Skąd: Świętochłowice

Steam ID: elektryk91
Xfire: wywalcie tą rubrykę bo Woozie tak każe!
PostWysłany: Czw Sie 22, 2013 12:08 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Magpie napisał:
Dziękuję za odpowiedzi.
A czy Steama będę musiała instalować dwa razy? Bo chciałabym mieć go na XP do gier i na 7 jako komunikator.

Przy pierwszym odpaleniu na drugim systemie może wyświetlić komunikat, że musi doinstalować usługę w systemie ale tak to ruszy bez problemu.

_________________
Chcesz być zawsze na bieżąco z wiadomościami o Valve?
http://www.facebook.com/encyklopediaborealis
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autoraNumer Gadu Gadu
Pred96
Dojrzały Headcrab
Ostrzeżenia: 1


Dołączył: 18 Mar 2011
Skąd: City 17

Steam ID: Pred96

PostWysłany: Czw Sie 22, 2013 12:17 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Magpie napisał:
Dziękuję za odpowiedzi.
A czy Steama będę musiała instalować dwa razy? Bo chciałabym mieć go na XP do gier i na 7 jako komunikator.


Nie, nie musisz. Mam XP i 7 Na jednym komputerze i nie musiałem od nowa Steam'a instalować. Oczko

_________________
Image
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Sorcerer
Najstarszy z Headcrabów



Dołączył: 15 Maj 2007
Skąd: Gallifrey

Steam ID: - Sorcerer -

PostWysłany: Czw Sie 22, 2013 12:20 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

U mnie Steam jest na stałe na dysku z grami i jak wgrywam system to tylko daję linka do steam.exe. Za pierwszym razem pyta o hasło, a potem już wszystko leci jak zawsze.

_________________
Image

Wędruję ku tęczy przez czas i przestrzeń. Uśmiechnięty
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autoraNumer Gadu Gadu
Sion
Headcrab wyjadacz



Dołączył: 07 Cze 2009
Skąd: Kraków

Steam ID: Sion[PL]

PostWysłany: Czw Sie 22, 2013 16:13 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Prodiss napisał:
Mam propozycje albo zabawa na wirtualnych maszynach ; ) albo zostań na xp.


Z wirtualnymi maszynami jest za dużo zachodu i często występują u nich różne dziwne błędy, natomiast samo XP powoli odchodzi do lamusa (brak 64-bitowego systemu, brak DX11).
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Sorcerer
Najstarszy z Headcrabów



Dołączył: 15 Maj 2007
Skąd: Gallifrey

Steam ID: - Sorcerer -

PostWysłany: Czw Sie 22, 2013 17:04 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Niemniej do grania w stare gry jest całkowicie niezbędne. Tak samo zresztą jak Win 98, które mam na drugim z moich komputerów.

_________________
Image

Wędruję ku tęczy przez czas i przestrzeń. Uśmiechnięty
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autoraNumer Gadu Gadu
Sion
Headcrab wyjadacz



Dołączył: 07 Cze 2009
Skąd: Kraków

Steam ID: Sion[PL]

PostWysłany: Czw Sie 22, 2013 18:44 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Sorcerer napisał:
Niemniej do grania w stare gry jest całkowicie niezbędne. Tak samo zresztą jak Win 98, które mam na drugim z moich komputerów.


Owszem miałem na myśli, że jest niewystarczający jako jedyny system... Oczko
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Sorcerer
Najstarszy z Headcrabów



Dołączył: 15 Maj 2007
Skąd: Gallifrey

Steam ID: - Sorcerer -

PostWysłany: Czw Sie 22, 2013 20:44 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Tu się zgadzam. Dlatego na co dzień użytkuję Linuksa, a XP praktycznie działa jako maszynka do gier.

_________________
Image

Wędruję ku tęczy przez czas i przestrzeń. Uśmiechnięty
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autoraNumer Gadu Gadu
Magpie
Gonarch



Dołączył: 02 Maj 2007
Skąd: Stroggos



PostWysłany: Sob Lis 23, 2013 19:03 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ok panowie, mam problem. Oba systemy się ładnie zainstalowały, ale po odpaleniu 7 spotkała mnie niemiła niespodzianka: system nie widzi dysku sata. Pod XP działa normalnie, ale coś się pomieszało z kolejnością tych dysków. Nie wiem jak to opisać więc załączam screeny:

http://img35.imageshack.us/img35/4940/j5fm.jpg
http://img189.imageshack.us/img189/8958/m19q.png

"Dupny dysk" (ładna nazwa, wiem) to ten dysk sata. Na mniejszej partycji D jest XP, a na większej F 7.
Jak to naprawić? Proszę o szybką pomoc, bo na tym dysku mam wszystkie dane i w ogóle bardzo go potrzebuję...
(wiem, że powinnam zainstalować systemy na dysku sata, ale mam tam milion rzeczy, których nie ma gdzie przenieść...)


Ostatnio zmieniony przez Magpie dnia Sob Lis 23, 2013 19:32, w całości zmieniany 1 raz
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Spaqin
Headcrab wyjadacz



Dołączył: 24 Sty 2008
Skąd: Lublin

Steam ID: spagin1
Xfire: spagin
PostWysłany: Sob Lis 23, 2013 19:20 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

A w menedżerze urządzeń jest widoczny? Może tylko się z jakiegoś dziwnego powodu literka nie przypisała do partycji?

_________________
me napisał:
Spaqin: love is like doto
>multiplayer
>no tutorial
>for the first 200 times, you fail horribly
>then you get a slight idea how it works
>in free time you watch others do it professionally

Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćNumer Gadu Gadu
Magpie
Gonarch



Dołączył: 02 Maj 2007
Skąd: Stroggos



PostWysłany: Sob Lis 23, 2013 19:48 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Tak, dysk jest widoczny zarówno w menadżerze zadań jak i w narzędziu "Utwórz i sformatuj partycje dysku twardego" i faktycznie nie ma przypisanej literki. Co z tym fantem zrobić? Chyba się domyślam, ale czekam na opinię kogoś kto się na tym lepiej zna bo naprawdę bardzo bym nie chciała stracić tych danych...
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Spaqin
Headcrab wyjadacz



Dołączył: 24 Sty 2008
Skąd: Lublin

Steam ID: spagin1
Xfire: spagin
PostWysłany: Sob Lis 23, 2013 20:21 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Wciśnij start, wpisz Zarządzanie komputerem, przejdź do Zarządzania Dyskami, poczekaj chwilę, wybierz partycję której brakuje, prawym, "Zmień literę dysku i ścieżki", dodaj literkę, ciesz się dostępem do dysku.

_________________
me napisał:
Spaqin: love is like doto
>multiplayer
>no tutorial
>for the first 200 times, you fail horribly
>then you get a slight idea how it works
>in free time you watch others do it professionally

Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćNumer Gadu Gadu
Magpie
Gonarch



Dołączył: 02 Maj 2007
Skąd: Stroggos



PostWysłany: Nie Lis 24, 2013 00:03 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

zadziałało Uśmiechnięty dzięki Uśmiechnięty
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Magpie
Gonarch



Dołączył: 02 Maj 2007
Skąd: Stroggos



PostWysłany: Nie Lis 02, 2014 21:10 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Żyje tu kto?
Szybkie pytanie: chcę zrobić format i na nowo wgrać 7. Czy muszę też robić format partycji z XP, czy po prostu XP zostając sobie tam gdzie był bez żadnego kombinowania, dalej będzie działał?
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Spaqin
Headcrab wyjadacz



Dołączył: 24 Sty 2008
Skąd: Lublin

Steam ID: spagin1
Xfire: spagin
PostWysłany: Pon Lis 03, 2014 13:31 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Powinien działać bez problemów, komplikacje pojawiłyby się gdybyś chciala przeinstalować XP a 7 zostawić w spokoju.

_________________
me napisał:
Spaqin: love is like doto
>multiplayer
>no tutorial
>for the first 200 times, you fail horribly
>then you get a slight idea how it works
>in free time you watch others do it professionally

Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćNumer Gadu Gadu
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Forum działa na skrypcie phpBB © 2001-2007 phpBB Group :: Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)