Strona główna  | FAQ  |  Szukaj  |  Użytkownicy  |  Grupy   |  Rejestracja  |  Profil  |  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  |  Zaloguj

 Upgrade/wymiana mojego obecnego komputera - parę pytań Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Max
Stary Headcrab
Ostrzeżenia: 1


Dołączył: 22 Lip 2009




PostWysłany: Pon Maj 13, 2013 18:02 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ostatnim czasem miałem parę planów (m.in wymiana Xperii U na LG 4X HD) i w końcu padło na jednym - upgrade komputera do powiedzmy na stan obecny 2000zł, jednak lepiej jakby było trochę mniej. I teraz mam do was tutaj parę pytań -

1. Czy przy mojej obecnej konfiguracji (tj. AMD Phenom I X4 9550 2.2GHz, 4GB ramu DDR2 800mhz, GF 9800GT 1GB od Palita, GA-M52L-S3, zasilaczem niestety z czarnej listy Modemcom 500W i dyskiem 500GB Seagate Barracude 7200rpm) jest bardziej korzystny zakup całej "skrzynki" czy wymiana poszczególnych części? Chciałbym zaoszczędzić trochę pieniędzy zostawiając przynajmniej obecna kartę graficzna.

2. Co sądzicie o konfiguracji złożonej z takich części? Troszeczkę przekroczyłem budżet, jednak wydaje mi się dosyć rozsądny.

3. Razem z tatą znaleźliśmy wczoraj na allegro taki zestaw z i5 i taki zestaw z i7 za 2 tysiące co jest dla mnie małym szokiem że w takiej cenie można niby dostać i7.

4. Czy moja obecna karta (jak mówiłem - GeForce 9800GT 1024mb od Palita) będzie bardzo mocno osłabiać nowa konfiguracje? Czy lepiej pójść w na przykład i3 lecz z nowa karta?
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Kriss
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 4


Dołączył: 22 Paź 2009
Skąd: Z dziury czasoprzestrzennej.



PostWysłany: Pon Maj 13, 2013 18:32 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

1. Lepiej wyjdzie wymiana całości od razu, chociaż ja kupowałem nowego pieca kawałek po kawałku wciąż korzystając ze starego i gdy miałem wszystko, upgrade.
3. NIGDY, nie bierzemy allego, nigdy, jedyny sensowny element tego drugiego sprzętu (z i7) to zapewne tylko i wyłącznie ten procesor.
4. Będzie niesamowicie ograniczać, lepiej kup teraz lepszy proc i później dozbieraj na nowe GPU.
Tutaj imho szukaj zestawów.

_________________
Image
ClassicGOD napisał:
770 i DSUB.... lal bym cie kablem zasilania pcie az by ci te pomysly ze lba wylecialy.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
marcinoz97
Stary Headcrab



Dołączył: 26 Wrz 2011
Skąd: mam to wiedzieć?

Steam ID: Meowchin

PostWysłany: Pon Maj 13, 2013 22:23 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

1. Nie wiem Język
2. Ten procesor do 9800GT jest zdecydowanie za mocny, no chyba że w przyszłości zamierzasz ją wymienić na np. Radka HD 7870 albo coś z serii 8000.
3. Zasilacze no name, słabe płyty główne, w pierwszym zestawie taka sobie grafika a na grafice z drugiego to nawet w Minecrafta płynnie nie pograsz.
4. Karta - patrz pkt 2, z kolei i3 nie są opłacalne - i3-3220 wydajniejszy o 10-15% od Pentiuma G2020 przy dwukrotnie wyższej cenie.
Kriss napisał:
Tutaj imho szukaj zestawów.

Polecam również Oczko, aczkolwiek zestaw za 2000 jet średnio dobrany właśnie z powodu i3. Niestety w okolicach 2000 nie da się złożyć opłacalnego zestawu, opłacalne są te za 1500, potem długo nic i około 2700-2800 zaczynają się znowu opłacalne.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Maxoss
Stary Headcrab



Dołączył: 15 Sty 2012




PostWysłany: Pon Maj 13, 2013 23:21 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

1. Złoż lepiej od podstaw - zostaw sobie tylko dysk, 1TB kupisz sobie innym razem, bo to przecież nie jestem problem. Upgrade zupełnie się nie opłaca. Sprzedasz gdzieś na tablicy i zyskasz możesz 300-400zł.
2.
- Czemu bierzesz 2GBx3 zamiast 4GBx2? To jest zupełnie nie opłacalne. Za 220zł możesz nabyć Crucial Ballistixy 1600Mhz 2x4GB. Najlepsze w swojej cenie.
- Powiem tak, nie bierz procesorów z końcówką P, to są wersje okrojone, spowolnione. Często lepiej dołożyć troszkę i mieć procek na kilka lat. Wystarczy że odpuścisz sobie dysk i masz już na i5 3570k.
- Zamiast tego Chieftec'a bierz tańszego lecz lepszego SilentiumPC Deus G1 500W
- Skoro kupujesz 3350P, to po co Ci chłodzenie, skoro masz już boxowe? One jest wystarczające, jeśli faktycznie zależy Ci na tym 3350P.
- Ta obudowa jest ciut za droga. Nie ma sensu przepłacać aż tyle, za ~140zł znajdziesz coś dobrego od SilentiumPC
3. Nie kupuj na allegro, ja kilka razy sie przekonałem na tym i już do tego wracać nie mam zamiaru.
4. Będzie, to jest pewne. Na moim przykładzie, sam ostatnio składałem kompa, mam tą samą karte lecz w wersj 512mb, lecz leży w szufladzie i przez kilka tygodni ciągle siedze na integrze.

Złoże Ci coś na szybko:

CPU
1.
Kod:
http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-3570k-3-4ghz-6mb-lga1155-22nm-77w-box-bx80637i53570k-473467/
845zł

MOBO
2.
Kod:
http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z77a-g43-intel-z77-lga-1155-2xpcx-vga-dzw-glan-sata3-usb3-raid-ddr3-crossfire-459603/
371zł

UPS
3.
Kod:
http://www.morele.net/zasilacz-silentiumpc-deus-500w-psu-80plus-bronze-4xpeg-spc082-527959/
210zł (aktualnie nie dostępny)
lub odpowiednik
Corsair CX500 500W w podobnej cenie

RAM
4.
Kod:
http://www.morele.net/pamiec-crucial-ballistix-8gb-2x4gb-ddr3-1600mhz-cl-9-9-9-24-unbuffered-non-ecc-1-5v-bls2cp4g3d1609ds1s00ceu-472804/
229zł

5. Obudowa
Kod:
http://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-brutus-410-pure-black-at-x-ssd-bt-410-397103/
146zł

Razem 1795zł
Odejmij sobie teraz 400zł około za sprzedaż swoich podzespołów
1759zł-400zł=1359zł

I takim o to sposobem masz jeszcze 641zł na karte.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Max
Stary Headcrab
Ostrzeżenia: 1


Dołączył: 22 Lip 2009




PostWysłany: Wto Maj 14, 2013 15:10 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dzięki wszystkim, szczególnie Maxossowi za zestaw, Mofixilowi i Spaqinowi za rady na Steamie. Dzięki panowie, teraz tylko wystarczy pogadać z rodzicami aby mnie chociaż trochę doinwestowali Bardzo szczęśliwy
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Sorcerer
Najstarszy z Headcrabów



Dołączył: 15 Maj 2007
Skąd: Gallifrey

Steam ID: - Sorcerer -

PostWysłany: Wto Maj 14, 2013 18:06 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Chłodzenie jeśli koniecznie chcesz mieć jednak cichutkie, to możesz sobie zakupić firmy Arctic Cooling - takie z rurkami z jakąś cieczą chłodzącą i z wentylatorem wydmuch ującym (jak napisałem łącznie to mi cenzura to zasłoniła) gorące powietrze równolegle do płyty, a nie na nią. Ono kosztuje poniżej 100 zł i działa latami... Uśmiechnięty

Płyty MSI mają bardzo dobre parametry techniczne, ale przy montażu trzeba bardzo uważać, bo są dość niedbale wykonane i łatwo jest np urwać gniazdo od pamięci, dysku, procesora czy USB. A w przypadku takiej awarii nie wymieniają na nową na gwarancji tylko odsyłają polutowaną. Niemniej jak się uważa to nie powinno być z nimi problemów. Ja mam MSI i działa świetnie. Uśmiechnięty

_________________
Image

Wędruję ku tęczy przez czas i przestrzeń. Uśmiechnięty
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autoraNumer Gadu Gadu
Maxoss
Stary Headcrab



Dołączył: 15 Sty 2012




PostWysłany: Wto Maj 14, 2013 18:30 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Sorcerer napisał:
Chłodzenie jeśli koniecznie chcesz mieć jednak cichutkie, to możesz sobie zakupić firmy Arctic Cooling....


Nie zgadzam się. W moim przypadku cooler który był w zestawie razem z prockiem jest naprawdę bardzo cichy. Od razu zauważyłem różnice na samym początku użytkowania, po przejściu z dosyć buczącego, głośnego, komputera.
A jeśli chodzi o temperature procka, to w idlu jest 25 stopni, a w stresie 41 max (testowałem tylko podczas renderingu w Blenderze, gdyż nie mam jeszcze karty aby przetestować go w grach)

@edit
Powyższe podane podzespoły, to kropla w krople mój komputer (bez obudowy), różni się jednak płytą główną - ja wybrałem ASRock'a Z77 Pro3, ale sporo osób ma słabe zaufanie do tego typu firm i wolą inwestować w znane marki, dlatego podałem MSI. Ale to nie zmienia faktu że ASRock Z77 jest zły, wręcz przeciwnie, jest bardzo dobry. To już twoja decyzja co wybierzesz.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Kriss
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 4


Dołączył: 22 Paź 2009
Skąd: Z dziury czasoprzestrzennej.



PostWysłany: Wto Maj 14, 2013 19:16 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Maxoss napisał:

(testowałem tylko podczas renderingu w Blenderze, gdyż nie mam jeszcze karty aby przetestować go w grach)

Prime95 bro.

_________________
Image
ClassicGOD napisał:
770 i DSUB.... lal bym cie kablem zasilania pcie az by ci te pomysly ze lba wylecialy.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Sorcerer
Najstarszy z Headcrabów



Dołączył: 15 Maj 2007
Skąd: Gallifrey

Steam ID: - Sorcerer -

PostWysłany: Wto Maj 14, 2013 20:02 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Maxoss - napisałem to o chłodzeniu, bo na liście podzespołów na początku jest też jakiś cooler za dwie stówy, co moim zdaniem jest zdecydowanie za dużo.

_________________
Image

Wędruję ku tęczy przez czas i przestrzeń. Uśmiechnięty
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autoraNumer Gadu Gadu
marcinoz97
Stary Headcrab



Dołączył: 26 Wrz 2011
Skąd: mam to wiedzieć?

Steam ID: Meowchin

PostWysłany: Wto Maj 14, 2013 23:13 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Od Arctic Cooling to tylko Freezer 13, ale on jest powyżej stówy, a do 100 zł warto brać któryś od Silentum PC - Spartan PRO albo Fera PRO - dobre, bo polskie (i opłacalne Język).
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Sorcerer
Najstarszy z Headcrabów



Dołączył: 15 Maj 2007
Skąd: Gallifrey

Steam ID: - Sorcerer -

PostWysłany: Sro Maj 15, 2013 00:02 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Wystarczy Freezer 7, a on kosztuje koło 90 zł...

_________________
Image

Wędruję ku tęczy przez czas i przestrzeń. Uśmiechnięty
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autoraNumer Gadu Gadu
marcinoz97
Stary Headcrab



Dołączył: 26 Wrz 2011
Skąd: mam to wiedzieć?

Steam ID: Meowchin

PostWysłany: Sro Maj 15, 2013 18:50 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Spartan PRO przy cenie około 80zł jest wydajniejszy nawet od Freezera 13, ma wymienialne wentylatory i możliwość doczepienia drugiego, więc jest po prostu bardziej opłacalny.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Max
Stary Headcrab
Ostrzeżenia: 1


Dołączył: 22 Lip 2009




PostWysłany: Sob Lis 09, 2013 18:04 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Delikatny odkop, ale na temat.


Jako, że termin kupna komputera się zbliża, a moje kwota jaką mogę wydać się zmniejszyła (zapamiętać - zepsuty samochód nie polepsza sytuacji finansowej Oczko) stworzyłem sobie taki o to zestawik, za który dam około 1700zł z przesyłką.

I teraz moje główne pytanie - czy wszystko będzie śmigać? Czy nie będzie problemu z wsadzaniem MOBO do takiej obudowy, czy jakiś innych problemów? I rozumiem, że nie da się nic więcej do 1700zł (i ani grosza więcej) wycisnąć?
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
marcinoz97
Stary Headcrab



Dołączył: 26 Wrz 2011
Skąd: mam to wiedzieć?

Steam ID: Meowchin

PostWysłany: Sob Lis 09, 2013 22:00 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Wszystko jest w porządku, ale ja bym zmienił grafikę na AMD. Słyszałem że nVidie radzą sobie gorzej z dwurdzeniowymi procesorami niż Radki, ale z tego co wiem to jest to problem związany ze sterownikami, więc nie wiem czy jest wciąż aktualny.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Max
Stary Headcrab
Ostrzeżenia: 1


Dołączył: 22 Lip 2009




PostWysłany: Nie Lis 10, 2013 10:13 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ten procesor i tak jest przejściowy do powiedzmy czerwca, wtedy sobie tam wsadzę i5 Bardzo szczęśliwy A co do problemu - też o nim słyszałem, i podobno jest to niestety prawda.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Kalin
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 3


Dołączył: 27 Sty 2008
Skąd: ze szpitala Miłosierdzia

Steam ID: Kalin1223
Xfire: to frajer!
PostWysłany: Nie Wrz 07, 2014 12:07 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Mam takie coś:
- ASUSTeK Computer INC. M3A78-EM
- AMD Phenom II X4 940
- ATI Radeon HD 4890
- OCZki 4GB 800Mhz
- Zasilacz OCZ 500W

Pytanko: Czy da się to jakoś tanio zupgradeować tak by jeszcze pociągnąć nowe gierki, czy już kicha i lepiej nowy sprzęt?
Normalnie to bym się nie przejął, ale ratuję wiatrak od grafiki jak tylko mogę, wszystkie podkładki i tulejki są tak wytarte, że turbinka ma z pół centymetra luzu...

Chcę mieć przygotowany sprzęt w razie nagłego zawału.

PS: TANIO
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćNumer Gadu Gadu
Pred96
Dojrzały Headcrab
Ostrzeżenia: 1


Dołączył: 18 Mar 2011
Skąd: City 17

Steam ID: Pred96

PostWysłany: Pon Wrz 08, 2014 10:37 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ten Phenom jeszcze jakiś czas da rade dźwigać nowe gry. Może nie na ultra ale da radę. A jeżeli chodzi o resztę. Zależy ile masz kasy. Bo przydałoby Ci się coś z DX11. Coś z R9 albo HD7XXX

_________________
Image
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Kalin
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 3


Dołączył: 27 Sty 2008
Skąd: ze szpitala Miłosierdzia

Steam ID: Kalin1223
Xfire: to frajer!
PostWysłany: Pon Wrz 08, 2014 21:19 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

No właśnie najbardziej chciałem uniknąć kupowania nowego mobo, pewnie nie ma nic ciekawego jeśli chodzi o procesory pod te sloty w mojej płycie głównej?

Jeśli chodzi o grafę to kiedyś przerzucałem stronki i zatrzymałem się na tym:
http://www.komputronik.pl/product/210226/Sprzet_komputerowy_/Podzespoly/Radeon_R9_270_MSI_2GB_DDR5_DVI_HDMI_DP_PCI_E_GAMING.html

Dobre to to?

Wtedy zostały by RAMki jakieś, ale właśnie moja płyta główna obsługuje tylko DDR2, lipa :<
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćNumer Gadu Gadu
Pred96
Dojrzały Headcrab
Ostrzeżenia: 1


Dołączył: 18 Mar 2011
Skąd: City 17

Steam ID: Pred96

PostWysłany: Wto Wrz 09, 2014 13:58 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Grafa całkiem niezła. Styknie na jakiś czas. A co do RAM'ów to trochę lipa. Bo DDR'y 2 trochę drogie Rozzłoszczony Kurde szkoda, że kasy nie mam bo gdybyś sprzedawał tego Radeon'a 4890 to bym go kupił a chłodzenie jakoś bym ogarnął, lecz hajs mi się nie zgadza. Smutny A jeszcze co do płyty. To los na loterii. Gdyż tak samo jak z socket'em 775 możesz trafić na płytę jednocześnie z DDR2 i 3

_________________
Image
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Kalin
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 3


Dołączył: 27 Sty 2008
Skąd: ze szpitala Miłosierdzia

Steam ID: Kalin1223
Xfire: to frajer!
PostWysłany: Wto Wrz 09, 2014 15:14 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Grafa nie jest zła ale brakuje tych bajerków typu DirectX 11. Gdyby nie to to miałbym wysrane na to.

Chyba, że kupiłbym grafę i ramy a kiedyś bym wymienił mobo i procka.
Jakie ramy DDR2 polecacie?

Tzn nie, inaczej, które ramy nie będą gryzły się z moimi?
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćNumer Gadu Gadu
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Forum działa na skrypcie phpBB © 2001-2007 phpBB Group :: Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)