Strona główna  | FAQ  |  Szukaj  |  Użytkownicy  |  Grupy   |  Rejestracja  |  Profil  |  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  |  Zaloguj

 antywirusy i ochrona komputera - temat ogólny Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
Sorcerer
Najstarszy z Headcrabów



Dołączył: 15 Maj 2007
Skąd: Gallifrey

Steam ID: - Sorcerer -

PostWysłany: Pią Kwi 15, 2011 14:27 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Luise napisał:

Po namyśle stwierdzam, że można tak zrobić. Niech już wszystko będzie w jednym temacie, po co się rozdrabniać. Uśmiechnięty


To ja sprecyzuję:

Avira - wersja darmowa. (Bo jak ktoś koniecznie chce to jest i płatna, miałem przez rok, ale różnicy wielkiej nie ma).
Comodo - sam firewall - są też Comodo antywirus i moduł Defence+, ale antywirus nie jest taki skuteczny, a Defence+ jest wyjątkowo męczące, bo wiecznie się o coś pyta. Safe Surfa też nie ma potrzeby instalować jak i korzystać z ich dns'ów.
Do tego Spybot Search & Destroy z dodatkiem SDHelper włączonym i TeaTimer wyłączonym (bo też męczy).

A do kompletu Win Patrol, którym można wyjątkowo wygodnie od ręki sprawdzić jakie programy namolnie wpychają się do autostartu i je zablokować, można wyświetlić listę usług, oraz listę uruchomionych programów i bez problemu niechciany "zabić".


Linki:
Avira http://www.avira.com/en/avira-free-antivirus
Comodo: http://personalfirewall.comodo.com/free-download.html
Spybot: http://www.safer-networking.org/pl/home/index.html
Win Patrol: http://www.winpatrol.com/

Avira jest tylko po angielsku (ale obsługa jest tak prosta, że ludzie bez znajomości języka sobie spokojnie dają radę), reszta ma polskie wersje.


Woozie napisał:
(...)
Tak, wytknąłem mu to - bo sam powiedział że instaluje klientom Avirę Free Antivirus, nie wspomniał nic o żadnych firewallach, (...).


Nie wspomniałem, bo nie o to było pytanie. Poza tym wydawało mi się to oczywiste - jak widać nie dla każdego. Bardzo szczęśliwy

_________________
Image

Wędruję ku tęczy przez czas i przestrzeń. Uśmiechnięty
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autoraNumer Gadu Gadu
ClassicGOD
Gonarch



Dołączył: 03 Maj 2007
Skąd: Galactic Sector ZZ9 Plural Z Alpha



PostWysłany: Pią Kwi 15, 2011 14:54 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Woozie napisał:
Zabawny jesteś. Szał? Czy Ty kiedykolwiek widziałeś mnie zdenerwowanego? Prowadzę dyskusję, nie zgadzam się z jego poglądami i mu to przedstawiam.
Tak bo komentarz z rzuceniem z ryjem i podkreslanie pisanych juz duzymi literami czesci zdania (co wskazywalo by wrecz na wrzask) to normalny sposob prowadzenia dyskusji. Podobnie nazywanie ludzi kiepskawymi informatykami Bardzo szczęśliwy

Woozie napisał:
Po drugie, pokaż mi ten ranking, bo ja czytając ranking AV-Comparitives na 2010r. dotyczący pakietów bezpieczeństwa widzę, że płatna Avira - nie darmowa, płatna - jest lepsza o całe pięć dziesiątych procent.
Zdajesz sobie sprawe ile aktualizacji przechodzi przecietny antywirus w 1/3 roku? Masz porownanie na ten miesiac: http://www.virusbtn.com/vb100/RAP/RAP-quadrant-Oct10-Apr11-large.jpg
Chyba nie powiesz ze Virus Buletin to niewiarygodne zrodlo szczegolnie ze wiekszosc producentow antyvirusow uzywa ich certyfikatow do promocji swoich produktow.

Woozie napisał:
Tak, wytknąłem mu to - bo sam powiedział że instaluje klientom Avirę Free Antivirus,
Bo o to pytala Luise.

Woozie napisał:
nie wspomniał nic o żadnych firewallach,
Bo nie o to bylo pytanie.

Woozie napisał:
więc powiedziałem że skoro instaluje samą Avirę to komputer jest dziurawy, więc jest słabym informatykiem imo.
Ale on nie powidzial ze instaluje tylko Avire - jednak ty wykorzystales to niedomowienie zeby go zwyzywac bo mial czelnosc dokonac innego wyboru niz ty.


Woozie napisał:
Dyskusję nt. Kaspersky'ego już kiedyś prowadziliśmy, dlatego do tego nawiązałem - bo to Ty wtedy wyleciałeś (tak, kolokwialnie powiedziane) z ryjem, że nie jest świetny etc.,

Nie nie wylecialem - Stwierdzilem fakt ze nie jest najlepszy.

Odswierze ci pamiec - link do tamtej dyskusji: http://www.forum.headcrab.pl/viewtopic.php?p=171469#171469
Jak ktos tylko wspomina o Nod32 ty sie pytasz czy sobie jaja robi a po moim poscie zaczynasz wrecz krzyczec. Przeczytaj to pare razy i zastanow sie kto wylecial z ryjem.

Woozie napisał:
Więc się nie dziw, że tak napisałem.
Dziwie sie bo mialem cie za kogos z wyzszym poizomem kultury.

_________________
If you hold a UNIX Shell up to your ear can you hear the C?
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Woozie
Apple Headcrab



Dołączył: 15 Gru 2007
Skąd: Lost Heaven

Steam ID: kubastr11
Xfire: wywalcie tą rubrykę, i tak do niej wpisują same pierdoły
PostWysłany: Pią Kwi 15, 2011 15:56 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Sorcerer, i to mi się podoba. Spoko, pakiet niezły, przepraszam w takim razie za poprzednie stwierdzenie. Jedno niedomówienie i może wybuchnąć afera.

Classic, ja cię proszę, w szale to możesz mnie dopiero zobaczyć. Prosiłem o zaprzestanie ciągnięcia tego tematu, bo sam nie mam na to ochoty... Mówiąc już o kolokwialnym stwierdzeniu, ba, o całym poście, to było przesadzone, zawierało dozę prawdy (istotnie zrobiłeś wtręt, prawda? Uśmiechnięty), lecz pozwoliłem sobie na ironię - widać Ty jej nie rozumiesz.

Aha, co do tego rankingu co mi podrzuciłeś. Zauważ, że różnica sięga kilku procent, maksymalnie pięciu, do tego obydwa antywiry uzyskały Virus 100, więc na mój gust oba są godne polecenia. I nie, nie uważam że Avira jest zła, sam kiedyś z niej korzystałem D:

_________________
おはようございます、ジェイコブです!
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćWyślij email
Kriss
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 4


Dołączył: 22 Paź 2009
Skąd: Z dziury czasoprzestrzennej.



PostWysłany: Pią Kwi 15, 2011 16:08 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

ClassicGOD napisał:
Zdajesz sobie sprawe ile aktualizacji przechodzi przecietny antywirus w 1/3 roku?

Różnica między jakością a ilością.

_________________
Image
ClassicGOD napisał:
770 i DSUB.... lal bym cie kablem zasilania pcie az by ci te pomysly ze lba wylecialy.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Debosy
Headcrab ALL in one



Dołączył: 23 Maj 2007
Skąd: Kraków



PostWysłany: Pią Kwi 15, 2011 16:56 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja polecam WSZYSTKIM przetestować sobie program Malwarebytes Anti-Malware , nie jest upierdliwy , praktycznienie nie obciąża kompa , jest darmowy (tzn mozna zaplacic za dodatkowe opcje jednak takie ktore nie sa konieczne) , chroni przy tym przed złośliwym oprogramowaniem i potrafi cofnąć skutki ich działania.

Inne antywiry mogą mnie pocałować w d*pe. OOO!

_________________
www.samochodyswiata.pl
www.gtasite.pl
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćNumer Gadu Gadu
ClassicGOD
Gonarch



Dołączył: 03 Maj 2007
Skąd: Galactic Sector ZZ9 Plural Z Alpha



PostWysłany: Pią Kwi 15, 2011 17:47 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Woozie napisał:
Sorcerer, i to mi się podoba. Spoko, pakiet niezły, przepraszam w takim razie za poprzednie stwierdzenie. Jedno niedomówienie i może wybuchnąć afera.

Classic, ja cię proszę, w szale to możesz mnie dopiero zobaczyć. Prosiłem o zaprzestanie ciągnięcia tego tematu, bo sam nie mam na to ochoty... Mówiąc już o kolokwialnym stwierdzeniu, ba, o całym poście, to było przesadzone, zawierało dozę prawdy (istotnie zrobiłeś wtręt, prawda? Uśmiechnięty), lecz pozwoliłem sobie na ironię - widać Ty jej nie rozumiesz.

Aha, co do tego rankingu co mi podrzuciłeś. Zauważ, że różnica sięga kilku procent, maksymalnie pięciu, do tego obydwa antywiry uzyskały Virus 100, więc na mój gust oba są godne polecenia. I nie, nie uważam że Avira jest zła, sam kiedyś z niej korzystałem D:
Nie zrobilem 'wtretu' a jedynie zwrocilem uwage na blad przez ciebie popelniany jednak ty tego nie przyswoiles zbyt dobrze Oczko

Ja nie twierdze ze Kaspersky jest zly - nie mam zastrzezen do twojego wyboru i nigdy nie mialem ja mam problem z twoim odniesieniem sie do mnie i Sorcerera pomimo iz racja byla i jest po naszej stronie. Twoje wypowiedzi nie byly ironiczne lecz infantylne. Skoro chcesz mozemy zakonczyc temat Oczko

_________________
If you hold a UNIX Shell up to your ear can you hear the C?
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
AwM
Fast headcrab



Dołączył: 01 Maj 2007
Skąd: Limanowa

Steam ID: awm591
Xfire: awm505
PostWysłany: Pią Kwi 15, 2011 20:31 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Debosy napisał:
Ja polecam WSZYSTKIM przetestować sobie program Malwarebytes Anti-Malware , nie jest upierdliwy , praktycznienie nie obciąża kompa , jest darmowy (tzn mozna zaplacic za dodatkowe opcje jednak takie ktore nie sa konieczne) , chroni przy tym przed złośliwym oprogramowaniem i potrafi cofnąć skutki ich działania.

Inne antywiry mogą mnie pocałować w d*pe. OOO!

Kiedyś uratował mnie ten antywirus. Poradził sobie z infekcją, której inne programy nie mogły zwalczyć. Ja tam jednak wróciłem do AVG + Zone Alarm i nie narzekam Oczko
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autoraNumer Gadu Gadu
Kalin
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 3


Dołączył: 27 Sty 2008
Skąd: ze szpitala Miłosierdzia

Steam ID: Kalin1223
Xfire: to frajer!
PostWysłany: Pią Kwi 15, 2011 20:40 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Tak się wtrącę jeśli chodzi o wirusy. Dziś rocznica urodzin Charliego Chaplina i Google ma wesoły filmik. Po zakończeniu seansu wyświetla się wynik wyszukania pod 'Charlie Chaplin'. Jedno ze zdjęć na samym starcie ma jakiegoś trojana.
Tak tylko ostrzegam :p


Edit: Jest to czwarte zdjęcie, tam gdzie są trzy pozycje Charliego.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćNumer Gadu Gadu
Kriss
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 4


Dołączył: 22 Paź 2009
Skąd: Z dziury czasoprzestrzennej.



PostWysłany: Pią Kwi 15, 2011 20:44 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Jakiegoż trojana? Może to twój antywir jest przewrażliwiony.
Cóż, kaspersky ma kilka wad, mój np. ~raz na godzinę potrafi zamulić kompa na kilkanaście sekund.

_________________
Image
ClassicGOD napisał:
770 i DSUB.... lal bym cie kablem zasilania pcie az by ci te pomysly ze lba wylecialy.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Kalin
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 3


Dołączył: 27 Sty 2008
Skąd: ze szpitala Miłosierdzia

Steam ID: Kalin1223
Xfire: to frajer!
PostWysłany: Pią Kwi 15, 2011 21:12 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Nie używam antywirusów. Po kliknięciu w fotkę wyskoczyła strona ze "skanowaniem systemu". Oczywiście nie dało się tego wyłączyć i automatycznie coś pobierało.

Tylko ostrzegam.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćNumer Gadu Gadu
Kriss
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 4


Dołączył: 22 Paź 2009
Skąd: Z dziury czasoprzestrzennej.



PostWysłany: Pią Kwi 15, 2011 21:14 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Dlatego nie klikam na fotki które mnie nie interesują.

_________________
Image
ClassicGOD napisał:
770 i DSUB.... lal bym cie kablem zasilania pcie az by ci te pomysly ze lba wylecialy.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Sorcerer
Najstarszy z Headcrabów



Dołączył: 15 Maj 2007
Skąd: Gallifrey

Steam ID: - Sorcerer -

PostWysłany: Pią Kwi 15, 2011 22:00 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Kalin napisał:
Nie używam antywirusów. Po kliknięciu w fotkę wyskoczyła strona ze "skanowaniem systemu". Oczywiście nie dało się tego wyłączyć i automatycznie coś pobierało.

Tylko ostrzegam.

Co to znaczy że wyskoczyła strona i czemu nie dało się tego wyłączyć? Co automatycznie pobierało? Korzystasz z IE?

_________________
Image

Wędruję ku tęczy przez czas i przestrzeń. Uśmiechnięty
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autoraNumer Gadu Gadu
Kalin
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 3


Dołączył: 27 Sty 2008
Skąd: ze szpitala Miłosierdzia

Steam ID: Kalin1223
Xfire: to frajer!
PostWysłany: Pią Kwi 15, 2011 22:06 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Uzywam Chrome. Gdy kliknie się w zdjęcie w google to pojawia się następna strona z fotą i w tle wczytuje się strona. U mnie wczytała się strona z paskiem postępu jakiegoś scanu. Klikanie w cofnij czy cokolwiek kończyło się wywaleniem komunikatu od Chrome, że mam wirusa i musi się skończyć skanowanie. Chrome także prosił o zezwolenie na coś i automatycznie pobierał jakiś plik. Uratowałem się (mam nadzieję) wyłączając router, bo naściągał by tyle syfu, że ho ho.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćNumer Gadu Gadu
Sorcerer
Najstarszy z Headcrabów



Dołączył: 15 Maj 2007
Skąd: Gallifrey

Steam ID: - Sorcerer -

PostWysłany: Pią Kwi 15, 2011 23:57 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

No cóż - dlatego ja do przeglądania internetu w ogóle nie używam Windows. Uśmiechnięty Mam przy okazji wielki ubaw jak mi się pojawia napis, że moje XP jest zagrożone i ze trzeba je przeskanować. Bardzo szczęśliwy

Niemniej gdyby się taka sytuacja zdarzyła na moim XP od gier, to Avira złapała by owego szkodnika w locie, a Comodo zapytało czy na pewno chcę żeby Chrome samo z siebie cokolwiek pobierało. Do tego mógłbym używając Comodo jednym kliknięciem zablokować na mur internet , a Win Patrolem "zabić" Chrome. Uśmiechnięty

_________________
Image

Wędruję ku tęczy przez czas i przestrzeń. Uśmiechnięty
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autoraNumer Gadu Gadu
JiHAD^
Headcrab wyjadacz



Dołączył: 03 Maj 2007
Skąd: 71/94

Steam ID: FunkYoSelf

PostWysłany: Sob Kwi 16, 2011 08:24 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Kalin napisał:
Klikanie w cofnij czy cokolwiek kończyło się wywaleniem komunikatu od Chrome, że mam wirusa i musi się skończyć skanowanie.

To nie komunikat od Chrome tylko z tej strony internetowej, zwykły alert w JS.
Kalin napisał:
Chrome także prosił o zezwolenie na coś i automatycznie pobierał jakiś plik. Uratowałem się (mam nadzieję) wyłączając router, bo naściągał by tyle syfu, że ho ho.

Chrome o nic cie nie prosiło wszystko co zobaczyłeś to sprytnie napisana strona internetowa, która udaje jakiegoś tam antywirusa. Zamiast panikować wystarczyło wyłączyć Chroma przez menadżer zadań.

_________________
http://steamcommunity.com/id/FunkYoSelf/
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autoraNumer Gadu Gadu
Magpie
Gonarch



Dołączył: 02 Maj 2007
Skąd: Stroggos



PostWysłany: Pon Kwi 18, 2011 12:55 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

A gdybym szukała czegoś do lepszego zabezpieczenia komputera (firewall i ew. jakieś inne dodatkowe funkcje) to który z produktów Esetu jest Waszym zdaniem najlepszy?
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Sorcerer
Najstarszy z Headcrabów



Dołączył: 15 Maj 2007
Skąd: Gallifrey

Steam ID: - Sorcerer -

PostWysłany: Pon Kwi 18, 2011 13:45 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

A czemu akurat Esetu?

_________________
Image

Wędruję ku tęczy przez czas i przestrzeń. Uśmiechnięty
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autoraNumer Gadu Gadu
Magpie
Gonarch



Dołączył: 02 Maj 2007
Skąd: Stroggos



PostWysłany: Pon Kwi 18, 2011 14:53 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Tak tylko zapytałam, bo NOD32 był najlepszym antywirem jaki miałam i jakoś tak mam zaufanie do tej firmy. A jak mam wydać pieniądze to chcę sensownie. Uśmiechnięty Oczywiście jak ktoś zna coś lepszego, to też chętnie się zapoznam.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
flandrowa
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 4


Dołączył: 03 Lip 2010



Xfire: OSZCZĘDZAM RAM
PostWysłany: Sro Kwi 20, 2011 16:13 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Zmieniłem ESET'a na Kaspersky Anti Virus 2011 - i jestem zadowolony. Ma wszystko co potrzeba - skuteczny, wykrywa i neutralizuje wirusy na dysku szybko, blokuje jeszcze szybciej zagrożenia z Internetu, Gamer Mode (w końcu kto lubi okienka wyskakujące podczas gry?) no i obalę mit - nie muli nawet skanując Uśmiechnięty

Na razie mam trial licencję - 25 dni do końca i chyba kupię roczną licencję. Mam nadzieje, że cena mnie nie zniechęci do Kaspera.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Kriss
Headcrab wyjadacz
Ostrzeżenia: 4


Dołączył: 22 Paź 2009
Skąd: Z dziury czasoprzestrzennej.



PostWysłany: Sro Kwi 20, 2011 17:46 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

SloZbon napisał:

Na razie mam trial licencję - 25 dni do końca i chyba kupię roczną licencję. Mam nadzieje, że cena mnie nie zniechęci do Kaspera.

Ze 200zł będzie, ale za jakość się płaci (nie dotyczy gier i kilku(-/nastu/set/tysięcy) innych rzeczy).
Używam kasperskiego od zawsze i jest wart swojej ceny, a jeśli znajdziecie aukcję czy inne cholerstwo za mniej niż 100zł to się przejedziecie jak ja, 50zł za licencje na 2 lata do 9.0.0.463 który czasem OD TAK SOBIE muli całego kompa.

_________________
Image
ClassicGOD napisał:
770 i DSUB.... lal bym cie kablem zasilania pcie az by ci te pomysly ze lba wylecialy.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Forum działa na skrypcie phpBB © 2001-2007 phpBB Group :: Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)