Strona główna  | FAQ  |  Szukaj  |  Użytkownicy  |  Grupy   |  Rejestracja  |  Profil  |  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  |  Zaloguj

 Windows 7 Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
paint
Stary Headcrab



Dołączył: 28 Gru 2008




PostWysłany: Nie Paź 21, 2012 12:37 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Nie przesadzaj. Założę się, że ktoś już stworzył prosty w obsłudze programik, który tym wszystkim rządzi. W końcu to linuks! Jak coś ci się nie podoba to wywalasz i instalujesz takie, jakie ci pasuje. Język
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Sorcerer
Najstarszy z Headcrabów



Dołączył: 15 Maj 2007
Skąd: Gallifrey

Steam ID: - Sorcerer -

PostWysłany: Nie Paź 21, 2012 12:53 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

bLiNd napisał:

Na Linuksie jest taki problem, że nie ma tam prostego, graficznego programu do porządnego ustawienia oszczędzania energii. Na GNOME-Shell np. w ogóle nie ma żadnego zarządzania energią. Jedynym skutecznym sposobem na przełączenie całego laptopa w stan oszczędzania energii to zorientować się w swoim sprzęcie i ręcznie wszystkie urządzenia przestawić w stan oszczędzania energii.

Owszem jest. Ma mnóstwo ustawień. Można nawet skonfigurować zarządzanie zasilaniem pod kątem różnego rodzaju działalności. Np dla przeglądania internetu, przeglądania zdjęć, odtwarzania multimediów, czy edycji dokumentów. Można też sobie stworzyć własne profile. Są też takie opcje jak np przyciemnianie ekranu.

_________________
Image

Wędruję ku tęczy przez czas i przestrzeń. Uśmiechnięty
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autoraNumer Gadu Gadu
bLiNd
Ślepy headcrab



Dołączył: 09 Sie 2007
Skąd: Olsztyn

Steam ID: blindvampire

PostWysłany: Nie Paź 21, 2012 14:12 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Cóż, chciałem sobie przetestować nowe Ubuntu pod kątem oszczędzania energii, ale niestety nie chce się zbootować z nagranej płyty, więc dałem sobie spokój. Bardzo szczęśliwy

Dla mnie narzekanie na to, że Linux jest prądożerny przy jednoczesnym twierdzeniu, że Linux posiada wspaniałe opcje zarządzania energią jest dość zabawne. Bardzo szczęśliwy

Ja nie mogę potwierdzić, by Linux radził sobie jakoś znacznie gorzej od Windowsa 7 jeśli chodzi o zarządzanie energią, mimo że przy ustawianiu zarządzania graficznymi konfiguratorami Linux trzymał na baterii o 20-30% krócej. Przyczyna była prosta, owe graficzne konfiguratory zmieniały tylko proste opcje, wspólne dla wszystkich modeli laptopów.

_________________
Powered by Debian GNU/Linux.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćWyślij emailNumer Gadu Gadu
Sorcerer
Najstarszy z Headcrabów



Dołączył: 15 Maj 2007
Skąd: Gallifrey

Steam ID: - Sorcerer -

PostWysłany: Nie Paź 21, 2012 18:54 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Jakbyś się doczytał dokładniej to byś zauważył, że moje "owszem jest" dotyczy programu, a nie problemu... Bardzo szczęśliwy

_________________
Image

Wędruję ku tęczy przez czas i przestrzeń. Uśmiechnięty
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autoraNumer Gadu Gadu
bLiNd
Ślepy headcrab



Dołączył: 09 Sie 2007
Skąd: Olsztyn

Steam ID: blindvampire

PostWysłany: Nie Paź 21, 2012 19:02 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

No ale chyba nie powiesz, program do łatwego ustawiania zasilania jest porządny, jeśli nie można za jego pomocą poprawnie ustawić oszczędzania energii? Język

_________________
Powered by Debian GNU/Linux.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćWyślij emailNumer Gadu Gadu
Sorcerer
Najstarszy z Headcrabów



Dołączył: 15 Maj 2007
Skąd: Gallifrey

Steam ID: - Sorcerer -

PostWysłany: Nie Paź 21, 2012 19:49 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

bLiNd napisał:
No ale chyba nie powiesz, program do łatwego ustawiania zasilania jest porządny, jeśli nie można za jego pomocą poprawnie ustawić oszczędzania energii? Język


Cytuję:
Sorcerer napisał:
Ma mnóstwo ustawień. Można nawet skonfigurować zarządzanie zasilaniem pod kątem różnego rodzaju działalności. Np dla przeglądania internetu, przeglądania zdjęć, odtwarzania multimediów, czy edycji dokumentów. Można też sobie stworzyć własne profile. Są też takie opcje jak np przyciemnianie ekranu.


Należy czytać coś więcej niż dwa pierwsze wyrazy...

_________________
Image

Wędruję ku tęczy przez czas i przestrzeń. Uśmiechnięty
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autoraNumer Gadu Gadu
bLiNd
Ślepy headcrab



Dołączył: 09 Sie 2007
Skąd: Olsztyn

Steam ID: blindvampire

PostWysłany: Nie Paź 21, 2012 19:54 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Nie rozumiesz. Co z tego, że program ma sporo opcji dostosowywania profili, skoro ostatecznie laptop i tak ciągnie więcej prądu niż powinien? Jeśli tak się dzieje, to choćby program miał pierdyliard opcji, to porządnym programem nie jest, bo nie spełnia podstawowej funkcji - oszczędzania energii. Mi wystarczą w programie dwa profile: AC i Battery o ile na Battery laptop będzie ciągnął faktycznie minimalną ilość energii, a nie trochę mniejszą niż na AC. Uśmiechnięty

_________________
Powered by Debian GNU/Linux.
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćWyślij emailNumer Gadu Gadu
Magpie
Gonarch



Dołączył: 02 Maj 2007
Skąd: Stroggos



PostWysłany: Czw Paź 25, 2012 19:14 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Jeszcze jedna rzecz, która mnie gnębi...
W dawnych czasach, kiedy miałam gołego XP, podczas instalacji należało odciąć się od netu i połączyć ponownie dopiero po wgraniu service packów, bo inaczej mógł się jakiś syf złapać - tak przynajmniej ludzie powiadali i ja przezornie tak robiłam.
Czy przy instalacji 7 należy zrobić to samo? Z tego co mi wiadomo to nie, ale wolę się upewnić...
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Pred96
Dojrzały Headcrab
Ostrzeżenia: 1


Dołączył: 18 Mar 2011
Skąd: City 17

Steam ID: Pred96

PostWysłany: Czw Paź 25, 2012 20:54 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Luise napisał:
Jeszcze jedna rzecz, która mnie gnębi...
W dawnych czasach, kiedy miałam gołego XP, podczas instalacji należało odciąć się od netu i połączyć ponownie dopiero po wgraniu service packów, bo inaczej mógł się jakiś syf złapać - tak przynajmniej ludzie powiadali i ja przezornie tak robiłam.
Czy przy instalacji 7 należy zrobić to samo? Z tego co mi wiadomo to nie, ale wolę się upewnić...



Ja nie odłączałem neta przy instalacji Win7, i nie złapałem żadnego syfu. Ale lepiej poczekaj na odp. innych.

_________________
Image
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Elektryk
Headcrab pod napięciem



Dołączył: 26 Sty 2009
Skąd: Świętochłowice

Steam ID: elektryk91
Xfire: wywalcie tą rubrykę bo Woozie tak każe!
PostWysłany: Czw Paź 25, 2012 21:11 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Jakieś urban legend. Ja przez wiele tygodni na laptopie z Win7 nie miałem antywirusa i nic nie złapałem.

_________________
Chcesz być zawsze na bieżąco z wiadomościami o Valve?
http://www.facebook.com/encyklopediaborealis
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autoraNumer Gadu Gadu
ClassicGOD
Gonarch



Dołączył: 03 Maj 2007
Skąd: Galactic Sector ZZ9 Plural Z Alpha



PostWysłany: Czw Paź 25, 2012 21:40 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Elektryk napisał:
Jakieś urban legend. Ja przez wiele tygodni na laptopie z Win7 nie miałem antywirusa i nic nie złapałem.
Nie urban legend tylko 'Sasser' - mily robaczek ktory instalowal sie bez pomocy usera przez siec o ile w sieci byl zainfekowany PC Oraz Blaster ktorego jednym z objawow byl restart komputera po 60sec odliczaniu. Zagrozenie nie dotyczy Win 7 i dawno zostalo wyelimnowane ale jednak byl okres ze instalujac win komputer odlaczalo sie od sieci Oczko

_________________
If you hold a UNIX Shell up to your ear can you hear the C?
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Magpie
Gonarch



Dołączył: 02 Maj 2007
Skąd: Stroggos



PostWysłany: Wto Paź 30, 2012 16:08 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Wczoraj zainstalowałam to cudo i czuję się mniej więcej jak po przesiadce z ME na XP 11 lat temu. Język Ale do rzeczy.
Pierwsze pytanie:
Tak wygląda mój pulpit: klik. Ikony są ustawione jako najmniejsze, ale dlaczego jest między nimi taki wielki odstęp? Co zrobić, żeby był mniejszy? Bo wkurza mnie to szczerze mówiąc.

Drugie pytanie:
Kiedy włączyłam kompa dziś rano, lekko się zdziwiłam. Otóż wspomniane już ikony na pulpicie "urosły", urosła też czcionka w niektórych programach, np w Operze. Nic nie zmieniałam w żadnych ustawieniach ani nic. I jeszcze ikony te schowane tam z prawej wyglądają jakby były rozpikselowane. I nie przeszkadzałoby mi to może aż tak, gdyby nie jeden szczegół - te czcionki powiększyły się też w PS i przez to lista pędzli nie mieści mi się na ekranie, wygląda jakby była ucięta i nie da się nijak jej przewinąć. Neutral Da się to jakoś zmienić?
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Elektryk
Headcrab pod napięciem



Dołączył: 26 Sty 2009
Skąd: Świętochłowice

Steam ID: elektryk91
Xfire: wywalcie tą rubrykę bo Woozie tak każe!
PostWysłany: Wto Paź 30, 2012 19:24 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

W eksploratorze wklep do pasku adresu:
Panel sterowania\Wszystkie elementy Panelu sterowania\Ekran
i sprawdź czy nie masz przestawione.

_________________
Chcesz być zawsze na bieżąco z wiadomościami o Valve?
http://www.facebook.com/encyklopediaborealis
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autoraNumer Gadu Gadu
Magpie
Gonarch



Dołączył: 02 Maj 2007
Skąd: Stroggos



PostWysłany: Wto Paź 30, 2012 20:42 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Elektryk napisał:
Panel sterowania\Wszystkie elementy Panelu sterowania\Ekran.

No właśnie tam jest wszystko ok, bez zmian. Nie wiem, krasnoludki w nocy przyszły i mi zepsuły...

edit:
Tak wygląda moja lista pędzli w PS:
http://imageshack.us/a/img87/952/beztytuu2iz.jpg

A tak Opera:
http://imageshack.us/a/img547/4724/beztytuu3x.jpg

Dziwna ta czcionka, co nie?
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Retosik
Stary Headcrab



Dołączył: 25 Gru 2010




PostWysłany: Wto Paź 30, 2012 20:45 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

To wygląda jak win8 Szczęsliwy Gordon
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćWyślij email
Sorcerer
Najstarszy z Headcrabów



Dołączył: 15 Maj 2007
Skąd: Gallifrey

Steam ID: - Sorcerer -

PostWysłany: Wto Paź 30, 2012 21:16 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

W Operze to można sobie oddzielnie wybrać czcionkę.

_________________
Image

Wędruję ku tęczy przez czas i przestrzeń. Uśmiechnięty
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autoraNumer Gadu Gadu
Magpie
Gonarch



Dołączył: 02 Maj 2007
Skąd: Stroggos



PostWysłany: Wto Paź 30, 2012 21:30 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ale chodzi o to, że to się zrobiło samo z siebie i nigdzie nie widzę sposobu naprawienia tego. O ile w Operze mi to nie przeszkadza, tak w PS już bardzo bo nie mogę korzystać z pędzli...
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Sorcerer
Najstarszy z Headcrabów



Dołączył: 15 Maj 2007
Skąd: Gallifrey

Steam ID: - Sorcerer -

PostWysłany: Wto Paź 30, 2012 22:13 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Czy to jest ten problem? http://windows7forum.pl/rozmiary-czcionek-w-aplikacjach-dziwny-problem-1898-t

_________________
Image

Wędruję ku tęczy przez czas i przestrzeń. Uśmiechnięty

Ostatnio zmieniony przez Sorcerer dnia Wto Paź 30, 2012 22:39, w całości zmieniany 1 raz
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autoraNumer Gadu Gadu
Magpie
Gonarch



Dołączył: 02 Maj 2007
Skąd: Stroggos



PostWysłany: Wto Paź 30, 2012 22:38 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Tak, ten. Naprawiło się, dzięki. Uśmiechnięty Ale co dziwne miałam ustawione tak jak na tamtym screenie przez cały czas i to mnie zmyliło... No ale ponowne ustawienie naprawiło ten problem. Uśmiechnięty
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Sorcerer
Najstarszy z Headcrabów



Dołączył: 15 Maj 2007
Skąd: Gallifrey

Steam ID: - Sorcerer -

PostWysłany: Wto Paź 30, 2012 22:40 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Proszę bardzo. Cała przyjemność po mojej stronie. Uśmiechnięty Jak widać na obrazku nie jest to "system bez niedociągnięć"... Oczko A jeśli to nie tajemnica, to ile Cię ta "nr 7" kosztowała?

_________________
Image

Wędruję ku tęczy przez czas i przestrzeń. Uśmiechnięty
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autoraNumer Gadu Gadu
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Forum działa na skrypcie phpBB © 2001-2007 phpBB Group :: Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)