Strona główna  | FAQ  |  Szukaj  |  Użytkownicy  |  Grupy   |  Rejestracja  |  Profil  |  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  |  Zaloguj

 Przenoszenie pliku rozruchowego Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
marcinoz97
Stary Headcrab



Dołączył: 26 Wrz 2011
Skąd: mam to wiedzieć?

Steam ID: Meowchin

PostWysłany: Pon Kwi 06, 2015 17:13 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Siemanko Hiczkraby.
Sytuacja wygląda tak:
Image
Te dwie nieznane partycje to ext4 i swap.
Chciałbym sobie tymczasowo zmniejszyć partycję C:, żeby postawić na niej Win 8 i pograć w Bioshock: Infinite (który niestety wymaga Visty lub wyżej), ale jeżeli cokolwiek z nią zrobię, to nie chce mi się zbootować Win XP. Zarządzanie dyskami jak widać pokazuje, ze na tej partycji znajduje się system, mimo że jest on oczywiście na partycji E:. Nie mam pojęcia dlaczego tak jest, jakoś tak wyszło podczas instalacji.
Obok XP stoi jeszcze Xubuntu, obydwa systemy mogę sobie wybrać w GRUBie. Da się coś zrobić, aby przenieść wszystko co potrzebne do uruchomenia XP no tą partycję E:, a C: pozostało po prostu partycją z plikami?
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Sorcerer
Najstarszy z Headcrabów



Dołączył: 15 Maj 2007
Skąd: Gallifrey

Steam ID: - Sorcerer -

PostWysłany: Sro Kwi 08, 2015 23:08 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Z tego co pamiętam, to wszystkiego się nie da przenieść. Swojego czasu miałem XP na D, ale boot.ini było na C.
Natomiast przyzwoity program do partycjonowania powinien sobie poradzić ze zmianą rozmiaru C i utworzeniem w wolnym miejscu nowego "dysku" z kolejną literką.

_________________
Image

Wędruję ku tęczy przez czas i przestrzeń. Uśmiechnięty

Ostatnio zmieniony przez Sorcerer dnia Sro Kwi 08, 2015 23:17, w całości zmieniany 2 razy
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autoraNumer Gadu Gadu
marcinoz97
Stary Headcrab



Dołączył: 26 Wrz 2011
Skąd: mam to wiedzieć?

Steam ID: Meowchin

PostWysłany: Sro Kwi 08, 2015 23:14 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Robiłem to GPartedem i XP nie chciało się wtedy zbootować. Bo przywróceniu do poprzedniego stanu wszystko wróciło do normy.

Nie mogę boot.ini przenieść na inną partycję? Nie da się w GRUBie jakoś ustawić, żeby to działało?


Ostatnio zmieniony przez marcinoz97 dnia Sro Kwi 08, 2015 23:18, w całości zmieniany 1 raz
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Sorcerer
Najstarszy z Headcrabów



Dołączył: 15 Maj 2007
Skąd: Gallifrey

Steam ID: - Sorcerer -

PostWysłany: Sro Kwi 08, 2015 23:17 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Ja robiłem Paragon Hard Disk Managerem. Uśmiechnięty Kiedyś był w pełnej wersji dołączony do gazetki. Uśmiechnięty

A to, że zarządzanie twierdzi iż system jest na dysku C może wynikać albo ze wpisów w rejestrze, albo ze wpisów w boot.ini. W jednym i drugim trzeba poszukać c:\Windows i w razie czego podmienić literkę. Uśmiechnięty


Niemniej wszystkie te pliki luzem co są na C powinny na nim zostać żeby XP poprawnie działało.

_________________
Image

Wędruję ku tęczy przez czas i przestrzeń. Uśmiechnięty
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autoraNumer Gadu Gadu
marcinoz97
Stary Headcrab



Dołączył: 26 Wrz 2011
Skąd: mam to wiedzieć?

Steam ID: Meowchin

PostWysłany: Czw Kwi 09, 2015 19:11 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

Okej, poradziłem sobie.
XP był z jakiegoś powodu na partycji logicznej. Skopiowałem z niej pliki na inną partycję, wywaliłem tamtą, postawiłem czystą, podstawową partycję i skopiowałem pliki spowrotem. Wyskoczył mi błąd o pliku hal.dll (ten sam co przedtem, to przez niego właśnie wcześniej XP nie chciał się zbootować po zmianie partycji C). Skopiowałem z partycji C na E wszystkie pliki, które wydawały mi się odpowiedzialne za bootowanie, czyli boot.ini, ntldr itp. W boot.ini zmieniłem
Kod:
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(3)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(3)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect

na
Kod:
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect

Czyli zmieniłem numery partycji. Później tylko zaktualizowałem listę systemów w Grub Customizer i wszystko działa Bardzo szczęśliwy
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomość
Sorcerer
Najstarszy z Headcrabów



Dołączył: 15 Maj 2007
Skąd: Gallifrey

Steam ID: - Sorcerer -

PostWysłany: Pią Kwi 10, 2015 15:31 Odpowiedz z cytatemPowrót do góry

W sumie to XP może być na partycji logicznej i w pracy mu to nie przeszkadza. Ważne żeby w boot.ini była zapisana poprawna jego lokalizacja. Uśmiechnięty
Daaaaawno, dawno temu miałem Win 98 i XP na jednym komputerze. 98 na C i XP na logicznym dysku na partycji rozszerzonej. Wszystko działało bezproblemowo. Uśmiechnięty

_________________
Image

Wędruję ku tęczy przez czas i przestrzeń. Uśmiechnięty
Ogląda profil użytkownikaWyślij prywatną wiadomośćOdwiedź stronę autoraNumer Gadu Gadu
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Forum działa na skrypcie phpBB © 2001-2007 phpBB Group :: Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)